آشنایی با ماشین های سی آن سی یا هدایت عددی با رایانه -۳
اگر این مراحل را خلاصه کنیم ، این فرایند به این صورت خواهد بود :
۱- مشخص کردن نیاز کاری
۲- تهیه جی کد بر اساس این نیاز کاری
۳- انتقال جی کد به ماشین
۴-تولید قطعه
برای آشنایی بیشتر با این فرایند چهارگانه ، در ادامهبه تشریح آنها می پردازیم .
اولین مرحله در فرایند کار با ماشین های سی ان سی نوع کاری است که می خواهید انجام دهید ، این که چه عملیات ماشین کاری را برنامه ریزی کرده اید ، شما می خواهید قطعه ای را برش دو بعدی بدهید یا حکاکی حروف بکنید ، طرحی از صورت انسان را حکاکی کنید یا کمی پیچیده تر ، یک مجسمه سه بعدی بسازید ؟
هر یک از این عملیات ماشین کاری نیاز های اجرایی خود را دارد ،
یعنی هم طرح مورد نظر و هم نرم افزار تولید جی کد در هر یک از این موارد متفاوت است .
برای برش های محیطی انواع ورق های چوب ، مقوا و یا پلاستیک، به راحتی می توانید از یک نرم افزار cad که تولید فایل dxf می کند استفاده کرده و طرح مورد نظر را کشیده و با فرمت dxf ذخیره کرده و سپس آن را وارد نرم افزار دیگری نظیر bcnc کرده و با یک ماشین ۲ و یا ۲.۵ سی ان سی قطعه خود را تولید نمایید . کاربران پیش رفته می توانند حتا به صورت دستی جی کد مورد نظر خود را برای اشکال این چنینی بنویسند .
وقتی خطوط یک شی پیچیده می شوند به طوری که در قالب ترسیم دوبعدی قرار نمی گیرند روش کد نویسی دستی جواب نمی دهد و
در اینجا نرم افزار های تولید کد به کمک طراح یا سازنده قطعه می اید ، حکاکی حروف روی سطوح منحنی یا نقش برجسته انواع طرح ها مختلف ، به محور سوم در ماشین سی آن سی نیاز دارد تا بتوانند همزمان ، سره بار برداری را در سه محور به حرکت در آورند . برای این منظور معمولا نرم افزار های نظیر lazy cam , art cam و ده ها نمونه مشابه دیگر قابل استفاده هستند .
در موارد دیگر نظیر تراش یک مجسمه از تمام جهات شما به طرح های سه بعدی این محصولات نیاز دارید تا با تبدیل ان ها به جی کد به وسیله ماشین های سی ان سی ۴ یا ۵ محور و حتا
بیشتر اقدام نمایید .
یک نکته در اینجا وجود دارد و آن اینکه برای طرح های دو بعدی نظیر برش های محیطی و یا سه بعدی های هندسی از روش کد نویسی دستی می توان استفاده نمود اما وقتی طرح ها از این حالت منظم خارج می شود ، بایستی از طریق نرم افزار های cad cam یا cad ( کلیه نرم افزارهای سه بعدی سازی ) ابتدا طرح مورد نظر را ایجاد کرده و سپس با نرم افزار تولید جی کد آن را برای پردازش آماده نمایید و این از طراحی دوبعدی پیچیده تر وبه مهارت بالاتری نیاز دارد .
البته شما می توانید از طرح های سه بعدی دیگران استفاده نموده و یا از اسکن سه بعدی برای تولیدطرح اولیه استفاده کنید و اگر امکان آن هم فراهم نبود ، جی کد های آماده را به کار ببرید . بیشتر ماشین های سی آن سی تجاری به همراه تعدادی از این طرحها بفروش می رسند که برای تمرین و آشنایی با ماشین مفید هستند .
بنابر این ، وقتی صحبت از تولید باماشین های سی آن سی می شود ، این یک فرایند است و شما تنها با ساخت و یا خرید یک ماشین
امکان کار با آن را ندارید . در ابتدا نیاز به نرم افزار طراحی سه بعدی داشته و در ادامه نرم افزاری که این طرح ها را متناسب با پردازنده ماشین به جی کد تبدیل کند و در نهایت نرم افزاری که ماشین را برای تولید قطعه هدایت کند .
نکته جالب اینکه در مجموع برای طرح های که از دو و یا سه محور برای تولید آن ها استفاده می شود ،ده ها نرم افزار رایگان به همراه پردازنده های ارزان قیمت برای طراحی ، تولید جی کد و هدایت ماشین وجود دارد .اما با افزایش محورها نه تنها قیمت ها به صورت تصاعدی بالا می رود بلکه استفاده از آن ها هم به آموزش و مهارت بالا نیاز دارد .
.گاهی نرم افزار طراحی و یا تولید جی کد برای
یک ماشین چهار یا پنج محور متوسط ،از قیمت خود ماشین گرانتر است